Enkel vegansk potatisgratäng

Potatisgratäng. En av mina favorittillbehör. Potatis, vegansk grädde, vegansk ost, goda kryddor. Underbart gott!

Jag ÄLSKAR goda tillbehör. Ibland tycker jag att tillbehöret är viktigare än huvudrätten. Jag skulle t.ex. mycket hellre beställa pommes med god dipp än en endast hamburgare utan pommes frites. Jag skulle också lätt kunna äta potatisgratäng som huvudrätt. Potatisgratäng serverad med sallad och svampsås, underbart! Nej, nu går jag kanske lite för långt, men ni förstår vad jag menar. Tillbehör är oerhört viktigt.

Potatisgratäng är en av de där tillbehören som passar till nästan allt. Det kan vara både vardagligt och festligt och jag skulle absolut äta det både till tisdagsmiddagen och på julafton.

Den här gratängen gjorde jag som tillbehör till vegansk pannbiff häromdagen och den var perfekt tillsammans!

Tack för att du läser och hoppas maten smakar bra

-Helga María

Enkel vegansk potatisgratäng

Enkel vegansk potatisgratäng
Portioner: 4-5
Kreatör:
Förberedelse: 5 MinTillagning: 1 HourTotalt: 1 H & 5 M
Smarrig vegansk potatisgratäng. Det perfekta tillbehöret till middagen.

Ingredienser

  • 25 g mjölkfritt margarin för att smörja i ugnformen
  • 750 g fast potatis
  • 300 ml vegansk matlagningsgrädde
  • 200 ml vegansk mjölk (rekommenderar havremjölk eller osötad sojamjölk)
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • Lite vitpeppar
  • Salt och peppar
  • Riven ost. Jag använde ca. 70 g

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180°c.
  2. Smörj en ugnsform med mjölkfritt margarin.
  3. Skär potatisen i mycket tunna skivor. Jag använde mandolin.
  4. Lägg potatisen i formen och häll över grädde, mjölk, kryddor och strö över osten
  5. Täck med aluminiumfolie folie och låt potatisen grädda i 60 minuter. Jag gillar att baka dem långsamt. Kolla om potatisarna har blivit mjuka efter en timme. Om inte, låt dem grädda lite längre.
  6. Ta ut, höj temperaturen till 200°c och sätt in dem lite högre i ugnen i 10 minuter så att de får fin färg.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga #vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Smarrig vegansk pannbiff med löksås

Nästa
Nästa

Höstig vegansk bolognese gnocchigratäng