Höstig vegansk bolognese gnocchigratäng

Dagens recept är ett av det godaste jag ätit på länge. Höstig vegansk bolognese gnocchigratäng. En otroligt smakrik och god rätt som passar perfekt både som vardagsmiddag och som en finare middag att bjuda familj och kompisar på. En riktig vardagslyx.

Jag älskar gnocchi. För mig är det en mat som får mig att känna att jag äter på restaurang utan att behöva lämna hemmet. På en höstkväll i november tycker jag inget är bättre än att tända ljus och sätta mig vid köksbordet med en stor skål av god mat som har fått puttra och fylla hemmet härlig doft. Gnocchi är perfekt för sånna kvällar. Här på bloggen hittar du även recept på gnocchigratäng med grönkål och krämig pestosås. Comfort food DELUX!

Bolognesesåsen passar självklart til spaghetti eller annan typ av pasta. Den är fylld av goda smaker från bland annat lök, vitlök, morot, selleri, tomater, rött vin, vegofärs, olika örter och lagerblad. Härlig sås som blir ännu godare när den får puttra på låg värme under längre tid.

Personligt tycker jag att ett gott bröd är ett måste med en god bolognese. Baguette, krispigt på utsidan och mjukt inuti, toppad med vegansk smör eller olivolja och grovt salt. HERREGUD. Vilket himmelskt combo.

Om ni har en stekpanna som går att sätta i ugnen blir gnocchigratängen en one pot måltid. Det gör att den är super smidig. Att kunna steka det som behövs stekas, göra såsen och baka i ugnen, allt i samma stekpannan gör att matlagninen blir enklare och snabbare. Jag älskar ju allt som är smidigt!

Jag hoppas ni kommer tycka om bolognese gnocchigratängen lika mycket som jag. Kom ihåg att tagga mig på Instagram om ni lagar nånting från bloggen, det gör mig så himla glad! :D

Tack för att du läste och hoppas maten smakar bra!

-Helga María

Höstig vegansk bolognese gnocchigratäng

Höstig vegansk bolognese gnocchigratäng
Portioner: 3-4
Kreatör:
Förberedelse: 10 MinTillagning: 20 MinTotalt: 30 Min
En smakrik och höstig vegansk gnocchigratäng

Ingredienser

Höstig vegansk bolognese gnocchigratäng
  • 500 gr gnocchi (passa på att läsa på förpackningen för att vara säker att den är vegansk)
  • Olja att steka med
  • 1 mediumstor lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälk
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpurre
  • 1 litet packet vegansk färs (jag använde Anammas 325 gr påse)
  • 2 tsk torkat oregano
  • 1 tsk torkat basílika
  • 1 tsk malen fänkålsfrön
  • 1 lagerblad
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 250 ml vatten
  • 1 dl veganskt rött vin
  • 1 burk krossade tomater
  • 1-2 msk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1,5 dl vegansk matlagningsgrädde
  • Salt och peppar
  • Chili explosion krydda (kan uteslutas)
  • Vegansk färskost eller riven vegansk ost att toppa med (jag använde påmackan)
  • Gott att servera med: Färsk basilika, baguetter, vegansk parmesan.

Gör så här

  1. Värm ugnen i 200°c
  2. Hacka morot, selleri och lök i en matberedare. Om ni inte har en sån rekommenderar jag att riva moroten och hacka löken och selleri väldigt smått.
  3. Värm olja på en stekpanna på medium hög värme. Stek mixade grönsakerna i några minuter eller tills de får en fin färg. Pressa vitlöken och tillsätt på pannan och stek i cirka 2 minuter.
  4. Tillsätt färsen, oregano, basilika, fänkålsfrön och tomatpurre på pannan och stek i några minuter.
  5. Tillsätt vinet på pannan och låt koka ner något.
  6. Tillsätt krossade tomater, vatten, grönsaksbuljong, lagerblad, soja och balsamvinäger och låt puttra i 15-20 minuter. Jag tycker om att låta såsen puttra hur länge som möjligt på låg värme när jag inte har brått om.
  7. Tillsätt gnocchi och låt koka i såsen i 10 minuter. Tillsätt då grädden och smaksätt med extra salt och peppar. Toppa med riven vegansk ost eller vegansk färskost.
  8. Baka i ugnen i 20 minuter eller tills osten har fått en mörk fin färg.
  9. Servera med t.ex. färsk basilika, vegansk parmesan och gott bröd.
gnocchigratäng, vegansk gnocchi, vegansk gratäng, mjöljkfri gratäng
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga #vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Enkel vegansk potatisgratäng

Nästa
Nästa

Veganska smördegspajer med feta, marmelad och timjan