Vegansk pasta alla vodka
Pasta alla vodka. En pastarätt som jag tycker skriker ordet vardagslyx. En rätt som är väldigt enkelt att laga och passar bra som vardagsmat, men är samtidigt lyxig och perfekt att laga när man bjuder folk över på middag.
När jag skriver detta inlägg sitter jag på soffan och vilar fötterna efter en lång dag i köket. Jag har idag fotat ett nudelrecept som jag kommer publicera nästa vecka. Mycket av min tid spenderar jag i köket just nu. Vissa dagar i veckan testar jag recept och andra dagar lagar jag om maten för att fota för bloggen. Det är så otroligt roligt och jag är tacksam för att varje dag få jobba med det jag brinner för.
Men när man jobbar i köket hela dagarna finns inte mycket energi kvar för att sen ställa sig i köket igen och laga egen mat och jag är ofta inte så sugen på det jag fotar för bloggen just då. Jag försöker därför frysa ner maten i lådor om jag inte ska ge bort den och på dagar där jag har stått i köket från morgon tills kväll blir jag så hemskt glad att ha matlådor jag kan värma upp. Idag är en sån dag. En dag vart jag inte kan tänka mig att stå i köket en minut till och är väldigt tacksam för att ha den här smarriga pastarätten att värma upp.
Många undrar säkert varför man använder vodka i en pastasås. Smakar såsen som vodka? Vad är poängen?
Pastan kommer absolut inte smaka som vodka och själva vodkan ger maten ingen speciell smak, utan förstärker dom smakerna som redan finns. Vodkan drar ut otroligt goda smaker från tomaterna. Samtidigt blir såsen ännu mer krämig när man häller lite vodka i den. Jag hoppas verkligen att ni kommer testa!
Tack för att du läste och hoppas maten smakar bra!
-Helga María
Vegansk pasta alla vodka
Ingredienser
- 400 gr pasta
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- Chiliflakes
- 1 burk hela tomater (400gr)
- 2 msk tomatpuré
- 250 ml vegansk matlagningsgrädde
- 1/2 dl pastavatten
- 1/2 dl vodka
- 1 msk oregano
- 1 dl vegansk grön pesto
- Salt och peppar
- Tips: Gott att toppa med vegansk parmesan och basilika och servera med nybakat bröd.
Gör så här
- Börja med att hälla tomaterna och mosa dom med händerna och lägg åt sidan.
- Värm olja i en gryta på medium-hög temperatur.
- Koka vatten i en kastrull till pastan
- Hacka lök, pressa vitlök och stek i oljan tills de blir mjuka.
- Tillsätt tomatpuré, oregano och chiliflakes och rör om i ca 4 minuter. Tillsätt tomaterna och koka i 2 minuter till.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Koka den inte för mycket, utan hällre liiiite för lite. Den får koka lite i såsen sen.
- Häll vodkan i såsen och koka i ca 5 minuter på medium-låg värme.
- Tillsätt peston och grädden. Salta och peppra efter egen smak.
- Häll i pastan och ca 1/2 dl av pastavattnet och låt puttra tills såsen blir lite tjockare.
- Toppa med t.ex vegansk parmesan och basilika och servera med gott bröd.