Veganska muffins med kanelsmulor och glasyr
Jag känner en stark stark längtan till hösten. Varje dag. Igår på min morgonpromenad kändes det lite som höst. Ni vet det fina krispiga friska svala luften. Jag älskar den. Senare på dagen gick jag ut i en tjock tröja och insåg att det var över 20 grader och sol. Sommarn är inte riktigt över än. Många jag känner tycker jag är knäpp. Men det är nånting med hösten som får mig att känna mig så levande. Färgerna, luften, mysiga tröjor, tända ljus, te, härliga soppor och grytor. Listan är lång.
Muffinsarna jag delar med er idag är precis nånting jag tycker om att baka på hösten. Muffins med kanelsmulor och glasyr. Tänk er en mysig höstdag vart ni fyller köket med doften av dessa ljuvliga kanelmuffins. Jag blir pirrig av tanken. Tanken på att sätta mig utomhus i höstsolen och njuta av dom och en kopp kaffe eller te.
Dom senaste dagarna har all min tid gått till att tänka på jobb. Min hjärna är full med idéer och även när jag sitter och tar det lugnt är jobbet där i tankarna. Jag vet att jag måste passa på att ta pauser och göra annat också, men det är länge sen jag kände den här känslan. Känslan av att ha så mycket jag vill göra och lära mig och att dagarna bara rusar förbi. Sen coronatiderna började stannade allt litegrann inom mig. Jag har haft svårt att känna mig motiverat och haft dåligt samvete över att inte göra allt jag vill göra. Men nu känner jag mig som mig själv igen. Som att jag har fått nån typ av balans tillbaka.
Men det här inlägget handlar om mina muffins. Härliga, smarriga, mjuka muffins med kanelsocker “swirl” inuti och krispiga kanelsmulor på. Toppade med vaniljglasyr. Coffee cake muffins skulle man kalla dom på engelska. Jag hoppas så innerligt att ni kommer tycka om dom lika mycket som jag gör! <3
Tack för att du läste och jag hoppas du njuter! <3
-Helga María
Veganska muffins med kanelsmulor och glasyr
Ingredienser
- 5 dl vetemjöl
- 2 och 1/2 dl socker
- 1 msk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl matolja (jag använde rapsolja)
- 4 dl växtmjölk (jag använde havredryck) - tillsätt lite extra om ni tycker smeten blir för tjock
- 1 dl farinsocker brun farin (inte farin strö)
- 1 msk kanel
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl farinsocker brun farin (inte farin strö)
- 1 msk kanel
- 6 msk smält mjölkfritt margarin
- 3 dl florsocker
- 2-3 msk växtbaserad mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- liiite salt
Gör så här
- Värm ugnen í 200°c (jag använder varmluftsugn).
- Börja med att göra både kanelsocker swirl och smulorna i skålar och lägg åt sidan.
- Gör muffinssmeten genom att blanda de torra ingredienserna i en stor skål, tillsätt mjölk och olja och rör om för hand. Det finns ingen anledning att använda en elvisp eller mixer. Jag använder en ballongvisp och försöker att inte röra för mycket så att kakorna blir så mjuka som möjligt.
- Lägg muffinspappersform i en muffinsbakform eller på en ugnsplatta.
- Fyll formen halvvägs med smeten, dela sedan kanelsockerblandningen i formen och häll muffinssmeten över tills formen är cirka 3/4 full.
- Dela smulorna i formen och kom ihåg att det kommer att se ut som en enorm mängd, men det kommer inte att se ut så när kakorna bakas.
- Grädda i 12-18 minuter eller tills en tandpetare kommer ur kakorna rena när de sätts in.
- Förbered glasyren medan kakorna svalnar genom att blanda ingredienserna i en skål. Häll den sedan över kakorna när de svalnat lite.