Tomatgalette med vegansk färskost och vitlök
Hej!
Idag delar jag med er ett recept jag tycker väldigt mycket om, nämligen vegansk galette med smarriga färska tomater, vegansk cream cheese och vitlök. Detta är verkligen bland det bästa jag har ätit på länge.
Nu börjar hösten närma sig och jag känner hur min kreativitet inom matlagningen börjar vakna igen. Jag känner verkligen inte så mycket lust för att stå i köket och testa mig fram med nya recept på sommaren. Men denna veckan har jag känt mig mycket mer taggad och jag ser verkligen fram emot att dela flera recept med er!
Jag skulle absolut inte säga att det är svårt att göra galette, men det är några saker som är ganska viktiga. Dom sakerna är dessa:
Använd kallt margarin
Använd kallt vatten, helst isvatten
Arbeta inte degen för mycket
Kyla degen i minnst 1 timme innan ni kavlar ut den
Försök inte att få galetten att se perfekt ut, den ska se ut hemgjord och “rustic”
Jag hoppas verkligen att ni kommer tycka om den lika mycket som jag gjorde. Det är en rätt som är roligt att laga och är super smarrig!
Tack så mycket för att du läste och hoppas den smakar bra! <3
-Helga María
Tomatgalette med vegansk färskost och vitlök
Ingredienser
- 3 och 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 120 g kallt mjölkfritt margarin
- ca 1/2 dl isvatten (jag börjar med att sätta 1/2 och tillsätter sen några msk om jag känner att jag verkligen behöver)
- 1 msk äppelcidervinäger
- Blanda ihop vetemjöl och salt i en bunke.
- Skär margarinet i små tärningar och smula i vetemjölet. Nyp tillsammans med händerna tills klumparna blir ca som ärtor i storleken.
- Låt isen ligga i vattnet tills det blir väldigt kallt. Tillsätt äppelcidervinäger och 1/2 dl av vattnet i bunken och mixa ihop med en gaffel. För över på en bordskiva och knåda till en deg. Arbeta inte degen för mycket dock. Den ska bli till en deg men man ska absolut inte knåda den för mycket. Tillsätt mer vatten om ni känner att ni behöver det. Jag tillsatt ca 2 msk extra.
- Forma degen till en boll, linda in den i plastfolie och lägg i kylen i 1-2 timmar.
- 500 gr färska tomater
- 2-3 vitlöksklyftor
- 100 gr vegansk färskost. Jag använde Violifes garlic and herb cream cheese
- Riven vegansk ost. Jag passade på att inte ha för mycket eftersom jag hade ganska mycket cream cheese på. Jag rekommenderar Violifes epic mature cheddar eller rivna osten från Simple v
- Salt och pipar
- Färska örter att toppa med (jag använde basilika och timian)
- Sitronjuice att toppa med
- Chiliflakes (om man vill ha lite hetta)
Gör så här
- Sätt ugnen på 190°c.
- Kavla ut degen tills den blir typ rund.
- Bred färskost över degen och lämna en liten kant. Jag har inget emot att ha lite färskost i skorpan.
- Strö osten över.
- Skär tomaterna och vitlöken i skivor. Lägg tomaterna på hushållspapper och salta. Låt dem stå i 5-10 minuter för att “svettas” och torka sedan av juicen. Detta görs så att det inte blir för mycket tomatjuice i galetten. Lägg på tillsammans vitlöken. Observera att det kommer att se ut som en enorm mängd tomater men de kommer att krympa i ugnen så oroa dig inte för det.
- Salt och peppra.
- Grädda i cirka 30 minuter eller tills den är gyllene på toppen. Exakt hur lång tid det tar beror på ugnen. Jag bakade min i cirka 30 minuter i en varmluftsugn men i min gamla ugn tog det nästan 40 minuter. Jag skulle börja ha koll på den efter 20 min.
- Ta ut galetten, pressa lite citronsaft och strö över chiliflakes om du vill.
- Servera med färska örter. Jag rekommenderar också att ha till ruccola och vegansk gräddfil.