Vegansk fryst Amaretto cheesecake med sockrade mandlar och chokladganache
Idag delar jag med er ett recept som jag tycker väldigt mycket om, nämligen en fryst cheesecake med amaretto, sockrade mandlar och chokladganache. Enligt mig den perfekta desserten att bjuda på när man har folk över på middag. Jag vet att jag har nyss publicerat recept vodkapasta men jag lovar att inte alla mina recept kommer innehålla alkohol hehe!
Amaretto är en söt mandellikör. Jag tycker den ger kakan en super smarrig smak, men jag förstår att vissa inte tycker om att använda alkohol och det går absolut att utesluta. Kakan blir ändå jättegod. Också, om ni tycker om att ha lite kick från en god likör men vill använda något annat än just Amaretto, då kan jag tänka mig att Kahlúa kaffelikör passar kakan väldigt bra!
I smeten och på kakan har jag rostade och sockrade mandelspån. Det ger kakan det lilla extra. Jag är en stor fan av att ha nån typ av crunch i typ allt jag äter.
Jag har gjort många olika varianter av den här cheesecaken. Utan Amaretto och mandel är den en perfekt grund till olika sorter cheesecake. Jag har gjort den med smarrig blåbärstäcke, med kaffe och choklad och med lime och mynta till exempel. Jag har också bytt ut digestive kex till olika andra kakor för botten och det är också supergott! Jag vet att det här kan låta tjatigt men bra att nämna. Det här är såklart en äggfri cheesecake och mjölkfri cheesecake
Jag hoppas verkligen att ni testar cheesecaken och om ni byter ut Amaretton eller gör en annan variant vore det jättekul att få höra hur ni gjorde och hur det blev! <3
Tack för att du läste och hoppas du gillar kakan!
-Helga María
Vegansk fryst Amaretto cheesecake med sockrade mandlar och chokladganache
Ingredienser
- 200 g digestive kex
- 100 g smält margarin
- 1 msk socker
- 2,5 dl vegansk vispgrädde - jag rekommenderar den från Oatly
- 300 g vegansk färskost - rekommenderar Oatlys påmackan
- 1 dl Disaronno Amaretto -likör
- 1,5 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 dl mandelspån
- 6 msk socker
- 1 msk mjölfritt margarin
- En nypa salt
- 200 g vegansk bakchoklad (eller annan vegansk choklad)
- 1,5 dl vegansk vispad grädde (vispa den inte dock)
- En nypa salt
Gör så här
- Börja med att förbereda botten genom att krossa kexen, antingen i en matberedare eller genom att lägga det i en fryspåse och krossa kexen med en kavel.
- Smält margarinet och häll det i matberedaren tillsammans med sockret och pulsa tills det har mixat ihop. Om du maler kexet med en kavla, häll det i en skål och blanda margarin och socker tillsammans med en slev.
- Lägg bakplåtspapper i botten av en 20 cm springform och smörj in sidorna med margarin. Häll den krossade kexen i formen och tryck ner den i botten och lite uppåt sidorna. Ställ in i frysen medan du förbereder fyllningen och mandlarna.
- Gör mandlarna genom att värma margarinet i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna.
- Rör hela tiden på hög värme tills mandlarna börjar få färg och sockret har smält. Det tar ett tag men så småningom blir mandlarna gyllene och fina.
- Överför omedelbart till bakplåtspapper och låt svalna. Bryt sedan isär för att använda i kakan.
- Vispa grädden i en stor bunke och lägg åt sidan.
- Vispa ihop resten av ingredienserna till fyllningen i en annan bunke.
- Häll fyllningen i bunken med den vispade grädden och blanda försiktigt ihop med en slev eller slickepott.
- Ta tårtbotten ur frysen och tillsätt fyllningen i formen. Jag ville inte mixa mandlarna i själva fyllningen eftersom jag ville bestämma själv hur mycket mandel jag hade i den. Jag använde ungefär hälften av mandlarna för att toppa kakan med. Jag la lite fyllning i formen, sen mandlar över, mer fyllning, mer mandlar..
- Ställ in i frysen i 1-2 timmar
- Gör en chokladganache genom att hacka ner chokladen.
- Häll vispad grädde i en kastrull (vispa inte) och värm tills det nästan kokar.
- Lägg chokladen i en skål och tillsätt den varma grädden. Strö över lite salt. Rör försiktigt tills chokladen har smält i grädden. Ta kakan ur frysen, häll över chokladganachen, strö över mandel och lägg tillbaka i frysen i minst fyra timmar.
- Ta ut 30-60 minuter innan servering.