Ugnsbakad vegansk nachotallrik!
Idag delar jag med er recept på ugnsbakad nachotallrik med vegofärs, hemgjord ostsås, chunky salsa och riven ost, toppad med guacamole, lime, vårlök och koriander. En riktigt god rätt som passar till festen eller middagen och är perfekt för en tacofredag.
Jag är en stor fan av tacos och älskar att göra olika variationer av det. Ugnsbakad nachos är både kul att äta och bjuda på och det går att göra det på sitt eget sätt och toppa med det som en tycker är gott. Ett annat sätt jag älskar att laga tacos är den här smarriga tacogratängen.
Frågor
-Kan man använda något istället för vegofärs?
Ja verkligen. Det går t.ex. jättebra att använda riven tofu och steka den och krydda. Svarta bönor passar också jättebra.
-Går det att använda färdigköpt ostsås istället för hemgjord?
Ja absolut. Frankfuls ostsås passar jättebra. Jag rekommenderar verkligen att testa den hemgjorda dock, jag älskar den!!
-Kan man använda färdigköpt tacokrydda istället för att krydda själv?
Ja 100%. Det gör jag ofta själv och det går jättebra.
Jag la nachos i en ugnsform och toppade med färs, chunky salsa, ostsås och riven ost. Sen bakade jag den ugnen tills osten smälte och fick lite färg. Därefter kom det roligaste!
Jag gjorde en snabb guacamole. Vanligt skulle jag använda färsk avokado men jag hade massor med frysta hemma sen jag köpte de på en kampanj så jag använde de denna gången och det blev väldigt gott. Sen hade jag i lök, vitlök, tomat, koriander, limejuice, salt, peppar och chiliflakes. Så smarrigt!
Jag toppade nachosen med guacamole, limejuice, vegansk creme fraiche, vårlök och koriander. Det är bara ett exempel men det går såklart att göra som man själv vill. Några fler exempel är: majs, svarta bönor, svarta oliver, jalapeno, färsk chili, syrlig rödlök, färsk rödlök, mangosalsa, färsk tomatsalsa.. listan är lång!
Tack för att du läste och jag hoppas verkligen du tycker om receptet. Kom ihåg att tagga mig på Instagram om du testar receptet, det gör mig så himla glad!
-Helga María.
Ugnsbakad vegansk nachotallrik
Portioner: 3-4
Ingredienser
Nachotallrik
- 1 paket tortillachips
- ca 300g vegofärs (jag använde Anammas)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpurre
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk lökpulver
- 1/2 tsk chilipulver
- 1 dl vatten
- 2 tsk soja
- salt och peppar efter behöv
- juice från 1 lime
- 1 burk chunky salsa
- hemgjord ostsås efter behöv (jag använde ca hälften av receptet och använde sen resten till en grillad macka och tacowrap under veckan. Receptet på såsen är länkat under det här receptet)
- Riven vegansk ost efter behov.
- Det jag toppade nachosen med: guacamole, färsk koriander, vårlök, vegansk creme fraiche, limejuice.
Guacamole
- 2-3 avokado
- 1/2 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tomat
- 2 msk färsk koriander
- juice från 1/2 lime
- chiliflakes
- Salt och peppar
Gör så här
Nachotallrik
- Värm ugnen till 200°c.
- Stek färsen på en panna tills den mjukar.
- Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 2 minuter.
- Tillsätt kryddor, soja och vatten och stek tills vattnet har försvunnit.
- Tillsätt lime juicen och ta av spisen.
- Lägg tortillachips i en ugnsform.
- Toppa med färsen, chunky salsa, ostsås och riven ost.
- Grädda i ca 10 minuter eller tills osten har smält och fått gyllenbrun färg.
- Ta ut och toppa med det ni vill.
Guacamole
- Krossa avokado med en gaffel eller mortel
- Hacka lök, tomater och pressa vitlök. Rör ihop med avokadon
- Salta och peppra vid behöv.
Flera smarriga recept