Vegansk ostsås på cashewnötter
Jag delar med er recept på min favorit ostsås. Den är gjord på cashewnötter och innehåller även vitlök, kryddor, jalapeno och näringsjäst. Såsen är otroligt krämig och god och passar perfekt till t.ex. tacos, burritos och nachos.
Den här ostsåsen är inte bara perfekt till tacos utan även till grilled cheese, pastarätter och på pizza. Så himla god!!
Ostsåsen är samtidigt verkligen så enkel. Sätt alla ingredienserna i en mixer och mixa tills såsen blir krämig. Smaka och tillsätt mer av t.ex. jalapeno om ni vill ha lite mer kick och salt om ni tycker det behövs. Min mixer är väldigt kraftfull och jag la nötterna i kokhet vatten i en timme men om ni har en lite svagare mixer skulle jag rekommendera att ha dom i vatten i ca 3 timmar minst.
Tack så mycket för att du läste och hoppas du tyckte om receptet!
-Helga María
Vegansk ostsås på cashewnötter
Ingredienser
- 3 dl cashewnötter (antigen i minns 3 timmar eller i 1 timme i kokhet vatten. Rekommenderar att ha dom i 3 timmar om ni inte har en kraftfull mixer)
- 2 dl havredryck eller annan osötat växtbaserad mjölk
- 4 skivor jalapenos från burk
- 1/2 dl juice frå jalapenos i burk
- 1/2 dl näringsjäst
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk gurkumeja
- 2 tsk äppelcidervinäger
- Salt och peppar efter smak
Gör så här
- Lägg blötlägg cashewnötterna i vatten. Min mixer är väldigt kraftfull så det räckte för mig att lägga dom i kokhet vatten i en timme men om eran mixer inte är kraftfull rekommenderar jag att ha dom i vatten i minns 3 timmar.
- Häll vattnet av nötterna och lägg dom i mixern tillsammans med resten av ingredienserna och mixa tills såsen blir krämig och mjuk.