Vegansk babka med Biscoff fyllning
Idag delar jag med er ett recept på en underbart god vegansk babka med Lotus Biscoff spread och krossade Biscoff kakor. Den här babkan är söt, saftig och otroligt mjuk. Det går såklart att göra många olika variationer av fyllning och idag ska vi göra en fantastiskt god babka med Biscoff fyllning.
Vanligtvis innehåller babka ägg men jag är ju vegan och efter lite undersökning insåg jag att jag skulle klara mig bra utan nån som helst äggersättning. Flesta degar som innehåller jäst går jättebra att göra utan ägg så jag bestämde mig att köra helt utan ersättning. Resultated blev en otroligt saftig, fluffig och mjuk babka som absolut inte saknar någonting.
Det går som sagt absolut att byta ut Biscoff spread mot någon annan fyllning. Vegansk nutella passar t.ex. otroligt bra och sen har jag redan ett recept på en annan fyllning som ni kommer få snart. Jag har även sett många göra salta versioner med grönt pesto och det skulle jag gärna vilja testa.
Biscoff spread kom nyligen till Sverige och herregud vad god den är. Det är svårt att beskriva smaken men den påminner på pepparkakor men ändå inte helt. Den finns både som spread och kakor och jag använde både i den här fyllningen. Jag vet att vissa har haft svårt att hitta den på affärerna men dom finns på Coop bland nutellan. Om din Coop inte har den rekommenderar jag verkligen att be dom ta in den, det är så värt.
Vill ni ha flera idéer på hur man kan använda Biscoff spread? Tänk er att göra den här cheesecaken i glas men använda Biscoff kakor istället för digestive i botten och Biscoff spread istället för sylten på?! OMG!
När jag har rullat upp degen skär jag den längst efter och flätar ihop den som på bilden ovanför.
Jag lyfter den sedan försiktigt ner i en brödform som jag har klätt med bakplåtspapper. Snälla skratta inte åt mitt slarviga jobb med pappret. När babkan är färdig gräddad penslar jag sockerlagen på den direkt medans den är varm.
Sist men inte minst häller jag över varm biscoff spread. Lita på mig, det är fantastiskt gott. Det tar endast några sekunder att smälta biscoff spread i micron. Kolla på denna älskling.
Tack för att du läste och hoppas verkligen du kommer tycka om receptet. Tagga mig gärna på Instagram om du testar detta, eller något annat recept på bloggen, det gör mig så himla glad.
-Helga María
Vegansk babka med Lotus Biscoff spread och krossade Biscoff kakor
Ingredienser
Detta recept ger 2 st babka.
- 350 g vetemjöl
- 350 g vetemjöl special
- 10 g torrjäst
- 150 g socker plus 1 dl för att göra sockerlag
- 1/2 tsk salt
- 4 dl vegansk mjölk
- 100 gr mjölkfritt margarin
- 1 burk Lotus biscoff spread (det går att använda en burk för två stycken babka men om ni vill kunna vara generös med fyllningen rekommenderar jag att köpa 2 stycken. Det finns massa goda recept på nätet där man använder biscoff spread för det som blir över)
- 1 packet biscoff kakor. Detta kan man utesluta. Jag tycker om att krossa kakor i fyllningen men det behövs inte.
Gör så här
- Smält mjölkfritt margarin i en kastrull. Tillsätt mjölken i kastrullen och låt den nå ca. 37 °c. Häll i en bakmaskinsbunke.
- Tillsätt jäst i mjölken, rör om och låt stå i några minuter eller tills den börjar bli skummig på toppen.
- Medans ni väntar mixa vetemjöl, socker och salt i en annan bunke. Häll hälften av torra ingredienserna i bakmaskinbunken och knåda i några minuter. Tillsätt sen resten och låt knåda i ca. 10 minuter. Degen ska släppa från kanterna.
- Olja in en ren bunke med lite olja, ta degen ur bakmaskinsbunken och lägg i den rena. Lägg över kökshandduk eller plastfolie och låt jäsa i 1 timme eller tills degen blir dubbelt så stor.
- När degen har jäst olja in din hand lite gran och tryck lite på degen med en knyten näve för att få ut luften.
- Lägg degen på ett bord och dela den i två lika stora delar (kom ihåg att det blir två st ur det här receptet. Kavla ut degen, bred biscoff spread på den och tillsätt krossade biscoff kakor. Rulla upp den och skär längst efter så du har två längder. Fläta sen ihop den och fäst den både uppe och nere. Flytta den försiktigt till en brödform klädd med bakplåtspapper. Lägg över kökshandduk och låt den jäsa i 30 minuer. Värm ugnen till 180°c under och över värme.
- Gör det samma med den andra degen. Det går såklart att bre på nånting annat på den andra babkan, så som vegansk nutella, sylt, kanelfyllning eller något annat ni tycker om.
- Baka i 40-50 minuter beroende på ugn. Den ska få en fin färg ovanpå och en sticka ska komma ren ut när man sticker i den. Det går också att försöka kika lite mellan lagerna för att se om den ser bra ut inuti. Vi vill inte att den är obakad i mitten. Jag börjar ha koll på min efter 35 minuter.
- Medans ni bakar babkan gör sockerlag. Blanda 1 dl socker och 1 dl vatten i en kastrull och värm tills sockret löses upp i vattnet. Lägg åt sidan tills babkan är färdig.
- Ta babkan ut när den är klar och pensla direkt med sockerlagen. Låt svalna och häll sen över biscoff spread som ni värmer genom att mikra lite spread i några sekunder.
- NJUT!
Flera smarriga recept