Veganskt bananbröd med valnötter

Bananbröd färdig och en hand tar en bit av brödet

Idag delar jag med er recept på saftigt och gott veganskt bananbröd med valnötter. Detta bananbröd skulle man också kunna kalla för banankaka eftersom det mer en kaka än vad det är bröd. Har du bananer som blivit bruna? Har du tänkt tusen gånger att du ska baka bananbröd men aldrig gör det? Då har du hittat RÄTT!

Ingredienser för bananbröd. Bananer, valnötter, vetemjöl

Som sagt, bananbröd kallas för bananbröd, men om vi är ärliga är detta en banankaka. Oavsett vad vi kallar det då är det själva bananbrödet det viktiga. Mjukt, saftigt, sött och otroligt gott. Jag tycker om att servera det med veganskt smör och även vegansk ost ibland. Ingredienserna är saker jag alltid brukar ha hemma i skafferiet så det är hur enkelt som helst att slänga ihop ett bananbröd när bananerna har blivit mogna.

En hand som mosar bananer med en gaffel för bananbröd

Jag är absolut en av dom som har tänkt baka bananbröd flera gånger men sen inte gjort det och behövt frysa in bananerna eller till och med slänga dom när jag har väntad för länge. Men aldrig mer. Detta recept är så himla enkelt och gott och jag vill mycket hellre frysa in bananbröd som jag kan ta ut när jag vill ha en bit än att ha massor med frysta bananer i frysen jag aldrig använder. Brb ska ta ut en bit nu för att ha med mitt te senare.

Kan jag säga för ofta att detta recept är otroligt enkelt? Man behöver ingen köksmaskin eller elvisp utan en ballongvisp och slickepott räcker väl. Det är så här smidigt:

  1. Häll socker, farinsocker, olja och vaniljextrakt i en bunke och mixa med en ballongvisp

  2. Mosa bananer med en gaffel och tillsätt i bunken tillsammans med växtbaserad mjölk och rör ihop.

  3. Blanda torra ingredienserna (förutom nötterna) i en annan bunke och sikta ner i bunken med dom blöta ingredienserna. Mixa ihop med en slickepott eller ballongvisp. Tillsätt till slut äppelcidervinäger och rör tills det har mixats i smeten.

  4. Hacka nötterna grovt och tillsätt i smeten och rör försiktigt med en slickepott.

  5. Häll i en brödform klädd med bakplåtspapper och baka tills den är färdig. KLART!

Smeten för bananbröd i en skål

Jag får ofta frågor om äppelcidervinäger och om den är nödvändig för receptet och svaret är nja, det går utan, MEN Vinäger gör väldigt mycket för veganska mjuka kakor. Om ni tycker om att göra mina recept kan jag säga att det kommer vara mycket recept som innehåller äppelcidervinäger (annan vinäger funkar också, men den är min favorit). Tillsammans med bikarbonat gör vinägern att kakan lyfter sig och blir super super fluffig. Jag skulle därför aldrig skippa den. Jag använder vinägern också i mycket annat, t.ex. vegansk majonnäs och maträtter.

Bananbröd på en skärbräda skurit i skivor

Flera frågor:

  • Kan man frysa in bananbröd?
    -Ja! Jag skar ner brödet i skivor och fryste in och älskar att hämta en skiva för att äta med mitt kaffe eller te mitt på dagen.

  • Kan man skippa nötterna?
    -Absolut. Jag hade inte ens tänkt ha med dom först men hade en stor påse valnötter så bestämde mig sista minut att ha med dom. Bananbrödet är super gott både med och utan.

  • Kan man ha chokladbitar i brödet?
    -Ja! Det är helt perfekt för bananbröd. Hacka lite choklad ner i smeten och du får magi. Det är också gott att ha lite kanel i smeten. Egentligen går det att lägga till så mycket gott.

Färdigt bananbröd
@vegoskafferiet.se Har du bruna bananer hemma? Baka då detta smarriga bananbröd med choklad!! 🤌🍌🍫 #fyp #foryou #foryoupage #fördig #fördigpage #vegantiktok #bananabread ♬ Hey Lover - The Daughters Of Eve

Är du sugen på att baka flera goda recept? Testa då dom här:

Amerikanska pannkakor med citron och vallmofrön

Saftig äppelkaka med kardemumma och vaniljglass

Vegansk tårta med chokladfrosting

Tack för att du läste och jag hoppas verkligen du kommer tycka om receptet!

-Helga María

Vegansk bananbröd med valnötter

Vegansk bananbröd med valnötter
Kreatör: Helga María
Har du bananer som blivit bruna? Har du tänkt tusen gånger att du ska baka bananbröd men aldrig gör det? Då har du hittat rätt! Här är ett recept på otroligt saftigt och gott veganskt bananbröd!

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl (280 g)
  • 1 dl socker (100 g)
  • 1/2 dl farinsocker (50 g) OBS inte brun farin strö utan den mjuka
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl växtbaserad mjölk
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 3 stora eller 4 mindre mogna bananer
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl rapsolja eller annan smaklös matolja
  • 1 dl grovhackade valnötter

Gör så här

  1. Värm ugnen i 175°c under och över värme.
  2. Sätt olja, vaniljextrakt, socker och farinsocker i en bunker och mixa med en ballongvisp.
  3. Mosa bananer med en gaffel och tillsätt i bunken tillsammans med mjölken och mixa med antigen ballongvisp eller slickepott.
  4. Mixa vetemjöl, bakpulver, salt och bikarbonat i en annan bunke och sikta ner i bunken med blöta ingredienserna. Mixa ihop med en ballongvisp eller slickepott.
  5. Häll äppelcidervinäger i skålen och mixa tillsammans med smeten. Den kommer bubbla lite först men det är normalt.
  6. Rör hackade valnötterna ner i smeten försiktigt.
  7. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper och baka i 40-60 minuter eller tills en sticka kommer ren ut när ni har stuckit i brödet.
  8. NJUT!!
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet

Flera smarriga recept

Föregående
Föregående

Vegansk pastagratäng med grön pesto och färskost

Nästa
Nästa

Vegansk babka med Biscoff fyllning