Snabba veganska nudlar med tofu och jordnötssås
Ja, ni läste rätt! Idag delar jag med er recept på super smarriga, snabba och enkla veganska nudlar med stekt tofu, röd curry och jordnötssås!
När jag bodde i Reykjavik beställde jag veganska nudlar med tofu och jordnötssås varje gång jag köpte take-away mat. Det var absolut min FAVORIT rätt att beställa hem. Nu när jag bor i Piteå och har inte samma utbud av vegansk take-away mat tycker jag om att göra snabba och enkla goda veganska rätter som liknar det jag brukar annars beställa hem.
Dessa matiga nudlar med tofu och jordnötssås är min version av min favorit veganska take-away mat. Den tar bara 30 minuter att laga och är därför perfekt som vardagsmat. Vem älskar inte ett snabbt, enkelt recept som samtidigt är SUPER gott!?!
I rätten använder jag stekt tofu som proteinkälla. Tofun skär jag i bitar, täcker de i maizena och kryddor. Sedan steker jag det i olja. På det sättet blir tofun krispig på utsidan. Så otroligt smarrigt!
Jordnötssåsen är otroligt smakrik och krämig. Den är gjord av goda ingredienser så som:
Jordnötssmör
Rött curry
Vitlök
Ingefära
Sesamolja
Umamibuljong
Vegansk matlagningsgrädde
Lime
Detta recept skulle jag verkligen rekommendera till alla, oavsett om du är vegan, vegetarian eller bara vill laga mer vegetariska recept. En perfekt middag för mig skulle vara dessa smarriga nudlar och den här ljuvliga veganska jättecookie med vegansk vaniljglass och kolasås som efterrätt.
TIPS:
Den här rätten är perfekt att göra när en vill använda upp grönsakerna ur kylen. Det går att använda nästan vad som helst; brokkoli, champinjoner, paprika, rödlök, gröna ärtor. Möjligheterna är oendliga. Det går också att byta ut vetenudlarna till risnudlar, sobanudlar eller ris t ex.
Jag är en av de som inte tycker så mycket om smaken av kokosmjölk i maträtter. Jag föredrar därför att använda matlagningsgrädde och lägga till lite sötma i nåt annat form istället. Ni som tycker om kokosmjölk kan absolut använda den istället för grädden.
Om ni inte vill använda tofu går absolut att skippa den, eller byta ut den till nåt annat, t ex sötpotatis, stekt svamp eller vegetariska köttsubsitut (som filébitar, Oumph!..)
Jag kokar vetenudlar i såsen och stärkelsen från nudlarna gör att såsen blir mycket tjockare. Om ni väljer att koka nudlarna separat och byta ut de till exempel risnudlar blir rätten mer som en nudelsoppa. Ni måste därför använda mycket mindre vatten om ni vill ha såsen tjock. Testa då hälla lite vatten i taget tills ni får en bra konsistens.
Tack för att du läste och hoppas verkligen att du gillade receptet!
-Helga María!
Snabba veganska nudlar med tofu och jordnötssås
Portioner: 3-4
Tillagning: 30 MinTotalt: 30 Min
Smarriga veganska nudlar med tofu och jordnötssås
Ingredienser
- Olja att steka med
- 400gr tofu naturell
- 1 msk Maizena
- 1 tsk vitlökspulver
- Salt och peppar
För nudlarna och jordnötssåsen:
- 2 msk sesamolja
- 2-3 vitlöksklyftor
- Vita delen av 3 vårlökar - spara gröna delen till senare
- 1 msk ingefära
- 0.5 dl röd currypasta - thailändsk
- 1 dl smooth jordnötssmör
- 750 ml vatten
- 1 tärning umamibuljong eller grönsaksbuljong
- 1/2 tsk lönnsirap
- 1-2 tsk soja
- 250 gr vetenudlar
- 250 ml vegansk matlagningsgrädde - jag använde havre
- limejuice
Gott att toppa med:
- Gröna delen av vårlök
- Riven morot
- Tinade edamamebönor
- Skivade röd chili
- Limejuice
- Hackade saltade jordnötter
- Färsk koriander
Gör så här
- Börja med att göra tofun. Ta ut den från paketet och pressa lite med kökshållspapper. Skär i bitar.
- Blanda i en skål Maizena, vitlökspulver, salt och peppar. Tillsätt tofun i skålen och vänd den i maizena.
- Värm olja på en stekpanna på mediumhög värme och stek tofun tills den blir kripsig och får färg. Ta av värmen och lägg åt sidan.
- Värm sesamolja i en gryta på mediumhög värme. Pressa vitlök, riv ingefära och hacka vita delen av vårlök. Stek tills de mjuknar.
- Tillsätt currypastan och stek i ytterligare 2-3 minutter.
- Tillsätt vatten, buljong, sirap och jordnötssmör och låt puttra i 10 minutter. Om ni använder risnudlar eller ris istället för vetenudlar, koka i en annan kastrull enligt anvisningen på förpackningen. (Se tips ovanför angående tjocklek på såsen om ni byter ut vetenudlarna).
- Tillsätt matlagningsgrädden och sojan till såsen. Smaka den innan ni tillsätter sojan. Jag använder ca 2 tsk och min blev ganska salt. Perfekt för min smak, men vissa är lite känsligare för salt och det är lättare att salta lite i efterhand. Tillsätt nudlarna och låt puttra tills dom blir mjuka. Tillsätt även tofubitarna i såsen de sista 5 minutterna. Pressa ner limejuice när den är färdig.
- Medans nudlarna håller på att koka i såsen forbered grönsakerna. Jag toppade med: riven morot, hackad vårlök, skivad röd chili, pressad limejuice, hackade saltade jordnötter och massor med färsk koriander.
Tack för att du läste och hoppas verkligen att du gillade receptet!
-Helga María!