Krämig vegansk svampsoppa

Idag delar jag med er ett recept på vegansk svampsoppa. Krämig och god. Serverad med gott bröd är den en riktig comfort food. Härliga svamper, vegansk grädde, vitt vin, vitlök, schalottenlök och timjan. Underbart.

Jag älskar soppa och svampsoppa är en riktig favorit. Den är enkel och snabb att laga men är väldigt smakrik och fyllig. Den passar bra som vardags lunch eller middag men även för att bjuda på som förrätt eller huvudrätt på middagsbjudning.

Det ät nånting med blandningen av svamp, grädde och vitt vin. Det blir alltid en hit tycker jag. I såser, soppor, gräddig pasta. MUMS!

Timjan tycker jag också är ett måste i svampsoppa. Självklart går det att utesluta om ni inte tycker om timjan men jag ÄLSKAR smaken den ger soppan.

Den här soppan brukar jag laga som förrätt på julafton. På Island har vi inte riktigt samma traditioner på julafton som här i Sverige. Vi gör inte ett julbord med olika rätter utan vi gör förrätt, huvudrätt och efterrätt. Jag brukar därför göra soppan och servera med gott bröd. Sen gör jag härlig oumph wellington serverad med rödbedsalsad, god krämig pepparsås, karamelliserade potatis (en isländsk tradition), brysselkålsallad med mandlar och apelsin och flera goda grejer. Efterrätten brukar vara glasstårta eller en maräng med grädde, bär och kolasås. Kanske kommer jag testa nån version av cheesecake i glas från mitt senaste inlägg!

Som sagt. Soppan är både perfekt som en vardagsmat och vid finare tillfällen. Vissa tycker om att mixa soppan och ha den slät men jag tycker om att göra den ganska tjock och ha i svampbitarna.

Hoppas verkligen att du tyckte om recepetet. Tack för att du läste!

-Helga María <3

Krämig vegansk svampsoppa

Krämig vegansk svampsoppa
Portioner: 3-4
Kreator:
Förberedelse: 10 MinTillagning: 35 MinTotalt: 45 Min
Härlig krämig vegansk svampsoppa med vitt vin och timjan. Super smarrig!

Ingredienser

  • 50 gram mjölkfritt margarin + 1 msk olja
  • 4 schalottenlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 500 gr svamp
  • 4 msk vetemjöl
  • 300 ml vatten
  • 500 ml havredryck (helst osötat eller osötat sojamjölk. Jag använde Oatlys delux)
  • 1 dl vitt vin
  • 300-400 ml växtbaserad grädde (jag använde Oatlys matlagningsgrädde)
  • 1 tärning svampbuljong
  • 2-3 tärningar grönsaksbuljong eller 2-3 msk grönsaksfond
  • 1-2 grenar färsk timjan
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk ljus soja
  • Salt och peppar
  • Bröd för att servera soppan med

Gör så här

  1. Värm margarin och olja i en gryta.
  2. Hacka schalottenlök och stek tills den mjuknar lite.
  3. Pressa vitlök och tillsätt i grytan och stek i 2 minuter till.
  4. Hacka svampen och stek tills den blir mjuk och får lite färg.
  5. Tillsätt timjan.
  6. Tillsätt vinet och låt puttra i 2 minuter.
  7. Strö vetemjöl over svampen och rör om. Det kommer bli väldigt tjockt.
  8. Tillsätt vatten långsamt och rör om så att det mixas bra.
  9. Tillsätt svampbuljong, grönsaksbuljong och soja. jag brukar smula ner buljongen i vattnet så den mixas lätt.
  10. Tillsätt mjölken och låt puttra i 15-20 minuter.
  11. När soppan har fått puttra tillsätt grädden, rör om och låt den nästan börja koka. Ta av spisen och servera.
  12. Om ni vill göra soppan i förväg kan ni göra alla steg utan den sista och ha soppan i kylen tills ni vill servera den. Då sätter ni den på spisen och låter den koka, tillsätter grädden och låter den nästan koka, ta av den och servera. Super smidigt!
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga #vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Vegansk varm choklad med en kick!

Nästa
Nästa

Ljuvlig vegansk cheesecake i glas