Vegansk citron- och olivoljekaka

Idag delar jag med er en härlig och somrig kaka, nämligen vegansk citron- och olivoljekaka med citronglasyr. Alla vet att citron och olivolja passar väldigt bra ihop i matlagning, men visste ni att tillsammans gör dom en kakbotten otroligt saftig och god? Det här är verkligen den perfekta sommarkakan enligt mig.

Jag har redan bakad den här citronkakan flera gånger i sommar, både eftersom den är så himla smarrig men också för att den är otroligt enkel att göra. Alla ingredienserna rörs ihop i en bunke och bakas i en springform. Många låter det räcka med att strö florsocker öve kakan när den har svalnat, och det tycker jag är väldigt gott, MEN jag tycker den blir ännu godare toppad med en enkel citronglasyr.

Mina tips för att få en saftig och fluffig kakbotten är:

  1. Mixa smeten så lite som möjligt. Vi vill att smeten blir klumpfri men rör inte mer än du behöver.

  2. Använd äppelcider vinäger (eller annan vinäger) och bikarbonat. Tillsammans gör dom kakbotten så himla fluffig. Jag brukar ha i både bakpulver och bikarbonat.

  3. Sista tipset har ingenting med saftigheten att göra men för den här kakan tycker jag om att börja med att massera citronskal och socker. Det drar fram dom goda smakerna från citronskalen. Så gott!

Älskar du citron lika mycket som jag? Testa då den här gudomligt goda citronpastan och mina favorit amerikanska citronpannkakor med vallmofrön!

@vegoskafferiet.se Här har vi en riktig sommardröm! 💛 vegansk citron- och olivoljekaka! 🍋 super saftig och god! jag är besatt!! 🥹 #fyp #foryou #foryoupage #fördig #fördigpage #vegantiktok ♬ Angeleyes (Sped Up Version) - tuna (SVT HOT)

Tack så himla mycket för att du läste och hoppas verkligen att du tycker om receptet! <3

-Helga María

Vegansk citron- och olivoljekaka

Vegansk citron- och olivoljekaka
Kreatör: Helga María
( 0 reviews )
Tillagning: 1 HourTotalt: 1 Hour

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl (240g)
  • 3 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljextrakt (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl vegansk grekisk yoghurt (jag använde Plantis greek style gurt 10%)
  • 1 dl växtbaserad mjölk
  • 1,5 dl god olivolja
  • Juice och skal från 2 citroner
Citronglasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk varmt vatten
  • Juice från 1/2 citron

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°c under och över värme.
  2. Klä en 20 cm springform i bakplåtspapper.
  3. Häll socker i en bunke, tillsätt riven citronskal och massera tillsammans med händerna. Detta hjälper oss att dra fram smakerna från citronskalet.
  4. Tillsätt olivolja, citronjuice, grekisk yoghurt, mjölk, vaniljextrakt (om du använder hellre vaniljsocker tillsätt den med torra ingredienserna istället) och äppelcidervinäger och rör ihop med en ballongvisp.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan bunke och sikta ner i bunken med de blöta ingredienserna. Rör ihop till en smet.
  6. Häll i springformen och baka i 40-50 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna innan ni häller glasyren över.
Citronglasyr:
  1. Mixa florsocker, citronjuice och varmt vatten i en skål. Tillsätt mer citron, florsocker eller vatten om ni tycker behövs.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet

Flera smarriga recept

Föregående
Föregående

Vegansk cheesecake i glas med jordgubbskompott

Nästa
Nästa

Krispiga potatisklyftor med krämig vegansk fetaoströra