Vegansk jordgubbstårta
Hej. Jag hoppas ni har det bra.
Idag är det nationaldagen på Island och därför ville jag göra en fin sommartårta för bloggen. Denna vecka är det också midsommar och tårtan är ju perfekt för det med. Egentligen skulle jag vara hemma på Island och fira dagen där men på grund av Covid har planerna ändrats och jag och min sambo firar dagen här i Piteå istället. Sommaren i Piteå är väldigt fin och mycket varmare än vad det blir hemma på Island. Enda nackdelen är myggen som vi islänningar inte är vana vid - vi har bett överallt som kliar mycket. Alla tips för att lindra myggbett mottages tacksamt!
När jag hade bestämt mig för att göra en jordgubbstårta tänkte jag först göra en jättefancy tårta med tre lager, men valde senare att göra den i långpanna istället. Själv tycker jag det är mycket smidigare när jag bakar för kompisar och familj, den blir enklare att dela i bitar som inte blir för stora och också lättare att äta den. Att göra en tårta i långpanna tar också mycket kortare tid och kunde inte vara enklare.
Formen jag använder är 42x29x4 cm men om ni vill göra tårtan i springform istället skulle jag gissa att det passar bra att dela smeten i två 24 cm-former.
På Isländska kallar vi tårtor med grädde för “rjómaterta”. Där är det vanligt att göra tårtor med grädde och fruktcocktail i burk. Jag har aldrig varit ett större fan av det. Jag ville göra tårta som jag själv skulle älska att äta, så när jag såg de här fina svenska jordgubbarna i affären visste jag att de var tvungna att hamna i tårtan.
Fyllningen är inspirerad av min frysta cheesecake (receptet finns tyvärr inte på svenska än), men istället för att använda två förpackningar påmackan som i cheesecaken används en förpackning i denna fyllning, så att grädden får ta lite mer fokus.
Som sagt är tårtan perfekt till midsommar. Jag har dock aldrig firat midsommar hittills i livet, men hoppas att få chansen nu i år. Vad jag hört från mina kompisar är att man dansar kring nån stång, sjunger, dricker sprit och äter god mat. Det låter ju som en dröm hehe.
Jag hoppas att ni gillar tårtan och ser fram emot att höra vad ni tycker. Denna botten är perfekt till olika tårtor, så om ni inte vill göra en jordgubbstårta går det bra att toppa med vad som helst. Jag har t. ex. gjort äppelkaka av samma recept som blev sååå god. Kan också tänka mig att det skulle vara supergott att göra nånting med persika.
Tack för att du läste och hoppas du gillar receptet! <3
Helga María
Vegansk jordgubbstårta
Ingredienser
- 7.5 dl vetemjöl
- 3 dl socker
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk vaniljextrakt (detta är väldigt vanligt att använda på Island men man kan använda vaniljsocker istället)
- 7.5 dl vegansk mjölk (jag använde havremjölk)
- 2 dl rapsolja eller annan olja utan smak (Jag har också använt mjölkfritt margarin men tycker kakan blir mycket mjukare med olja)
- 2 msk äppelcidervinäger (detta är viktigt att ha med. Vinägern jobbar tillsammans med bikarbonaten och gör att kakbotten blir super saftig och luftig. Man känner ingen smak av den i kakan men den är viktig ändå)
- 1 förpackning Aito vispgrädde (Det går att använda Alpro också men jag tycker Aito vispar bättre och håller formen bättre)
- 2 tsk citronjuice
- 1 förpackning Oatlys påmackan (Vegansk färskost)
- 2 dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- 500 gr färska jordgubbar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°c
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke
- Blanda resten av ingredienserna i bunken och rör ihop till en smidig smet utan klumpar
- Klä formen med bakplåtspapper. Jag brukar smörja formen med lite mjölkfritt margarin i mitten av botten och lite på sidorna och då fastnar pappren bra i formen.
- Häll smeten i formen och baka i mitten av ugnen i ca. 30 minuter. Börja kolla kakan efter 25 minuter.
- Låt den svalna innan ni brer på fyllningen
- Häll grädden och citronjuice i en bunke och vispa tills den blir hård. Ställ i kylskåpet
- Rör ihop Påmackan, florsocker och vaniljsocker och lägg åt sidan.
- Ta del av jordgubbarna och krossa med en gaffel. Jag brukar krossa 350 gr. och spara resten för att toppa med.
- Rör ner påmackanröran i grädden och rör ihop. Tillsätt krossade jordgubbarna och blanda försiktigt alltsammans.
- Lägg fyllningen i kylskåpet i en timme innan ni brer den på kakan. Jag gillar att göra den när jag sätter kakan i ugnen och låta den stå i kylskåpet tills kakbottnen svalnat..
- Bred fyllningen på och toppa med färska jordgubbar.