Vegansk tikka masala + enkelt pannbröd

Hej! 

Välkommen till mitt första inlägg på svenska. Jag heter Helga María och tillsammans med min syster Júlía driver jag en av Islands största veganska matbloggar. Jag och min syster har också skrivit en veganskkokbok som publicerades på Island i slutet av förra året. Júlía bor på Island men jag bor i Piteå tillsammans med min sambo Siggi och pluggar jazzsång på Piteå musikhögskola. Mitt liv i Sverige är helt annat än det är på Island. Här är jag Helga som sjunger jazz men på Island är jag Helga, vegan, matbloggare och kokboksförfattare. Fram tills nu har jag inte mixat dom två världarna så mycket men jag har länge velat översätta mina recept på svenska. Jag har dock inte riktigt vågat eftersom jag bara pratat Svenska i två år och är inte så van att skriva på svenska. Men nu har jag bestämt mig att ta steget och börja blogga på svenska. Nu kör vi!!

Första receptet jag delar med er är vegansk tikka masala. I receptet använder jag Oumph! men det går självklart att använda andra typer av köttsubstitut. Rätten är supergod och har redan blivit populär bland våra isländska följare. Den är rolig att laga och väldigt smakrik. 

Det här är en rätt som är enkel att göra men tar lite tid eftersom man måste marinera Oumphen lite. Mitt tips är att göra det dagen innan och låta det marineras över natten, för då är det väldigt lite som man måste tänka på när man väl ska börja laga maten. 

Jag är så taggad på att börja dela med mig av våra recept till er på svenska. Sen jag blev vegan för snart 9 år har matlagning varit en av mina största passioner. Jag har lärt mig så mycket om mat och aldrig ätit lika varierat som jag gör som vegan. Det är självklart mycket som har ändrats sen 2011 och jag är väldigt tacksam för det. Saker som inte fanns på Island när jag blev vegan var till exempel: vegansk yogurt, vegansk ost, pålägg (Tartex var den enda), vegansk glass, korvar och andra goda veganska köttsubsitut och mycket mer. Jag kommer ihåg när vi började få veganska matvaror och gud vad det var spännande. Men eftersom det inte gick att köpa så mycket veganskt halvfabrikat behövde jag lära mig göra god mat själv och vara kreativ i köket. Júlía blev vegan ett år efter mig och vi bodde ihop och lärde oss tillsammans. Det blev snart våran grej, det vi systrar hade tillsammans och så har det varit sen dess. Vår dröm är att alla ska se att vi inte behöver animalier för att äta god mat. 

Vi har framförallt lärt oss hur enkelt det är att göra veganska versioner av maten som vi älskade förr. När jag blev vegan fanns det till exempel ingen vegansk majonnäs på Island. Därför åt vi inga såser som behövde majonnäs i några år och trodde att det bara var en av grejerna vi aldrig skulle äta igen. Men sen lärde vi oss hur enkelt det är att göra egen vegansk majonnäs. Idag finns det självklart många goda varianter man kan köpa men jag tycker fortfarande det är bäst att laga själv. Samma gäller olika kakor och tårtor. Det var länge som jag trodde att veganska kakor betydde raw-kakor gjorda på nötter och agave sirap. Idag skrattar jag eftersom jag vet bättre. 

Jag serverade tikka masalan med ris och pannbröd men ville också göra något gott med resterna och gjorde då en tikka masala “pizza” som blev sjuuukt god! 

Tack för att ni läste och jag hoppas verkligen ni kommer gilla receptet! <3 

Helga María


Föregående
Föregående

Stor vegansk chocolate chip cookie