Supergott veganskt vitlöksbröd med ugnsrostad vitlök och färska örter

Idag delar jag med er recept på ett otroligt smarrigt veganskt vitlöksbröd. En baguette fylld med ugnsrostat vitlök, massor med vegansk smör och färska örter. Detta vitlöksbröd är mitt favorit tillbehör till en god middag som t.ex. pastarätt eller soppa. Brödet har ett bra crunch på utsidan men är saftigt och mjukt på insidan. Helt PERFEKT!

Jag älskar bröd. Jag tycker nästan all mat är roligare när den serveras med nån typ av bröd. Soppa, sallad, pasta, grytor, indisk mat.. allt blir så mycket godare när man har gott bröd till. Vitlöksbrödet jag delar med er idag passar otroligt bra till olika soppor och pasta t. ex. Tänk er att laga en smarrig vodkapasta och servera vitlöksbröd till. MUMS!

Ni som tittar på TikTok och Instagram reels har säkert sätt trenden med att rosta hel vitlök i ugnen och klämma ut med fingrarna och använda i olika rätter. Jag har ofta använd ugnsrostad rostad vitlök i mat men testade nyligen för första gången att ha den i vitlöksbröd. Vanligt brukar jag pressa vitlöken direkt i smöret, men var tvungen att testa.

Resultatet blev såklart helt fantastiskt. Rostade vitlöken har lite sötare och mildare smak så det går att använda mycket mer än vad man skulle annars göra. Jag rekommenderar verkligen att ni testar.

Jag använde färsk basilika och persilja i vitlökssmöret. Det går absolut att byta ut dom till nånting annat om ni vill. Kan tänka mig att timian skulle passa bra. Men jag tyckte kombinationen av basilika och persilja var perfekt!

Mitt favoritsätt att göra vitlöksbröd är att skära det i skivor men passa på att skära inte helt igenom. På det sättet håller brödet ihop och jag kan dela vitlökssmöret och vegoparmesanen mellan skivorna. Det blir så himla saftigt och gott!

Tack för att du läste och jag hoppas verkligen att du testar receptet! <3

-Helga María

Veganskt vitlöksbröd med ugnsrostad vitlök och färska örter

Veganskt vitlöksbröd med ugnsrostad vitlök och färska örter
Portioner: 3-4
Kreatör: Helga María
Ett härligt och supersmarrigt veganskt vitlöksbröd med ugnsrostad vitlök och färska örter. Ett favorit tillbehör som ger middagen det lilla extra!

Ingredienser

  • 1 stor baguette
  • 150 gr vegansk smör vid rumstemperatur
  • 2 hela vitlökar
  • 1/2 dl färsk bladpersilja
  • 1/2 dl färsk basilika
  • 1 msk olivolja (plus lite för att he på vitlöken innan den rostas)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk riven vegansk parmesan (jag använde Violifes men det går att utesluta eller använda någon annan vegansk ost)
  • Chiliflakes efter smak

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°c.
  2. Skär toppen av vitlökarna och linda inn de i aluminiumfolie. Baka i 40-50 minuter eller tills vitlökarna får en fin färg.
  3. Lägg smöret i en skål tillsammans med resten av ingredienserna och pressa ut vitlöken i skålen. Se till att mixa vitlöken bra i smöret. Det går att mixa den lite med en gaffel först för att vara säker. Rör ihop.
  4. Skär brödet i skivor men skär inte helt igenom. Dela vitlökssmöret mellan varje skiva och toppa med lite mer parmesan om ni vill. Smörj smöret som hamnar på kanterna över brödet (se på min bild här ovanför)
  5. Baka i 10-15 minuter eller tills brödet har blivit krispigt och fått lite av en färg.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Smakrik sötpotatissoppa med kokosmjölk, röd currypasta och jordnötssmör

Nästa
Nästa

Frasiga veganska våfflor