Min resa till Island

Tidigare i månaden åkte jag hem till Island. Eftersom jag har bestämt mig att fira julen här i Piteå i år bokade jag resa hem i November istället. Jag och min syster Júlía hade ändå massor med samarbete att göra inför julen så det kändes perfekt att åka hem, träffa familjen och jobba.

Resan hade jag tänkt på som en blandning av job och nöje men eftersom vi hade bokat så mycket arbete blev resan nästan helt till en jobbresa. Jag klagar nog inte eftersom jag verkligen älskar mitt jobb.

Min familj har en tradition vart de åker till en stuga varje år i November och kickstartar julsäsongen. Ja, min familj är lite julgalen och vi kallar julen för en säsong. Jag har inte kunnat vara med de senaste 5 åren eftersom jag bor utomlands så det var kul att kunna kompensera lite för att inte åka hem över julen genom att vara med på julstugan.

I stugan åt vi massor med god mat, spelade sällskapsspel, slappnade av i badtunnan, hade en spakväll, kollade på julfilm och åt ännu mer mat. Perfekt stugmys om ni frågar mig. Jag och lille bror spelade Alfapet med mamma trots att vi vet att hon alltid vinner. Lille bror hade bara spelat spelet en gång med en kompis som “sög på det” (hans ord) och blev otroligt sur över att jag och mamma inte var lika dåliga. Han hotade att sluta spela flera gånger när det gick bra för oss. Det tycket jag var kul, mest eftersom jag är lika dålig på att förlora.

Vi åt massor med god mat, bakade våfflor och gjorde varmt choklad. Drömmen!

Júlía är gravid och ska föda i Januari. Hon hade beställt otroligt mycket kläder här i Sverige från butiker som inte finns hemma, som jag sen tog med mig till Island. Jag och mamma höll på att dö när vi kollade på alla söta små kläderna. Tänk att snart kommer en liten person ha på sig dom. Jag erkänner att jag fick lite baby fever av att umgås med henne så här höggravid.

Efter stugan åkte vi till Reykjavik. Jag hade nog föreställt mig att kunna gå på olika caféer och visa er runt Reykjavík. Tyvärr hann jag inte sätta mig på ett enda café eller ta en enda promenad runt stan. Det får vänta tills nästa gång.

Vi hann dock äta på Hamborgarafabrikkan en gång. Hamborgarafabrikkan är en hamburgerställe vart jag och Julia har våran signature burgare. Den heter Veganistur efter våran blogg eller på engelska “the veganist burger”. Dom säljer även våran chokladtårta som dessert.

Vi hade lökringar som förrätt

Våran burgare är gjord på Anammas formbar färs och andra goda grejer och på den har vi vegansk ost, sallad, tomat, syltat rödlök, lökringar och våran recept på hamburgerdressing. Den är serverad med pommes och vi älskar deras chilimajonnäs som dipp.

Chokladtårtan kommer med vegansk vispad grädde. Bästa som finns.

Jag hade hyrt en lägenhet att bo i och där sov jag, åt frukost och hann tvätta mina kläder en gång. Annars var jag hos Júlía och jobbade hela dagarna.

Samarbetet vi jobbade på är med en stor mataffärkedja som heter Krónan. Vi gjorde recept och fotade fyra inlägg som kommer publiceras på Isländska bloggen inför julen. Den första var julbak och där gjorde vi tre olika recept, den andra kommer bli julbordsbuffé med mest halvfabrikat produkter (för dom som inte har mycket tid och vill kunna slänga ihop ett enkelt buffé), den tredje mat för julafton; förrätt, huvudrätt och efterrätt och sen den fjärde, perfekta festmaten till nyårsafton.

Vi hade så kul men varje dag blev stressig. Ljuset var sämst den veckan och det kändes som vi hela tiden var i ett race med att hinna fota innan det blev mörkt. Men det gick ändå bra och vi gjorde otroligt smarriga recept. På den här bilden har vi en julstjärna fylld med appelsinchokladfyllning. Saftig och god.

Det var hemskt kul att jobba tillsammans med lilla syster. Vi är så vana att arbeta från olika håll eftersom jag bor här i Sverige, men när vi jobbar tillsammans flyter allt på så bra. Här har vi bild på klassiska isländska bakelser “kleinur” som vi gjorde med julkryddor och rullade i kanelsocker Herregud vad gott!

När vi håll på och fotade maten for julafton kom tv nyheterna på besök och intervjuade oss. Vi pratade om hur det är att fira vegansk jul och hur mycket det har ändrats från tiden vi blev veganer 2011. 10 år sen! Då fanns det väldigt lite utbud av vegansk mat på Island. Alla veganer åt en “nut roast” som jag fortfarande har svårt med att äta, jag blev så less. Det är väldigt kul att se hur mycket saker har ändrats.

Just det, vi hade en överrasknings baby shower för Júlía. Jag blev så glad att kunna vara med på den. Vi åt tårtor och mat och gissade när barnet kommer födas och vad det kommer heta. Helga var mitt förslag heheh.

Sista dagen tog vi det ganska lugnt. Jag köpte frukost på konditoriet “brauð og co”, surdegsfrallor, pain au chocolat och kanelbulle. Om ni är på Island nån gång måste ni testa. På kvällen åt vi med våran stora bror på restaurangen “27 Mathús og bar” och där fick vi en chili sin carne. Den var god också.

Som sagt, jag hade hoppats att kunna visa er fler restauranger eller saker att göra på Island, men det måste få vänta tills nästa gång.

-Helga María

Föregående
Föregående

Ljuvlig vegansk cheesecake i glas

Nästa
Nästa

Smarrig vegansk pannbiff med löksås