Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet. Toppa med allt ni tycker är gott, sylt och grädde, yoghurt, frukt, nötsmör, glass eller choklad. MUMS.
Jag har varit inspirerad på sistone att testa mig fram med olika sorters mjöl i min bakning. Hit tills har jag nästan enbart bakad på vanligt vitt vetemjöl, men det finns otroligt många typer av mjöl jag har väldigt lite erfarenhet av. Jag har verkligen tyckt om det här experimentet och dagens recept är precis ett resultat från det. Våfflor gjorda på havremjöl och bovetemjöl. Jag var lite nervös första gången men blev väldigt positivt överraskad. Ett test till och jag fick till det här receptet och våfflorna är gudomligt goda om jag får säga så själv.
Men hur är havre- och bovetevåfflorna annorlunda än dom gjorda på traditionellt vitt vetemjöl, dom frasiga som vi alla känner till?
För det första är smaken inte riktigt den samma, som inte är så konstigt, bovete och havregryn har en annan smak än vitt vetemjöl. Lite mer nötig smak. Trots att dom smakar lite annorlunda tycker jag dom är absolut lika goda. Jag personligen fick lite mer “frukost” känsla av dom här våfflorna och det kanske är för att vi knyter havregryn oftast till frukost. Jag var därför mer sugen att toppa dom med yoghurt och frukt än med vispad grädde och sylt. Det hade dock varit magiskt gott också kan jag tänka mig.
Om du är mer sugen på vanliga frasvåfflor på vitt vetemjöl då har jag självklart recept på dom HÄR på bloggen!
Jag kryddade våfflorna med kanel och det rekommenderar jag verkligen att ni testar. Det gav mig en härlig höstkänsla. Jag känner att hösten är på väg nu. Löven har redan börjar skifta färg här i Piteå och det är lite kyligt på morgonen. Jag älskar det. Jag blir så himla inspirerad när hösten kommer. Inspirerad att laga mycket god mat, härliga grytor, ugnsrätter och soppor. Sitta med tända ljus och en filt djupt i en bok. På sommaren tycker jag tiden står lite stilla och jag känner inte samma driv och motivation, varken i köket eller andra delar av mitt liv. Därför välkomnar jag hösten och ser fram emot att dela med er massor av goda recept.
Jag har bestämt mig att temat på bloggen den här hösten kommer vara god mat lagad från grunden. Mycket smarriga grytor, soppor och andra maträtter som är bra för både kropp och själ. Mycket grönsaker, bönor, fullkorn. Mat som är fylld av näring och goda smaker men även ofta bland dom billigaste ingredienserna. Växtriket har så otroligt mycket att erbjuda och jag vill utforska det lite mer med er. Hoppas ni är lika taggade som jag!
Men idag är dessa ljuvliga våfflor i fokus. Våfflor som jag precis skulle säga är fyllda av näring för både kropp och själ. Smarriga våfflor på havre och bovete toppade med det som jag tycker är gott. När jag väljer toppings till våfflor och annat vill jag helst ha blandning av: sött, salt, syrligt, färskt, krämigt och krispigt. Det gäller både maträtter och sötsaker.
För att uppfylla dessa krav toppade jag våfflorna med detta:
Banan och äpplen: Sött och färskt!
Soyghurt: Krämigt och syrligt!
Jordnötssmör: Salt och krämigt!
Rostade mandlar, hasselnötter, kokoschips och hampafrön: Krispigt!
Kanel: Kryddigt och gott!
Som sagt, det här får alla göra som dom vill. Jag skulle säker toppa med nånting annat nästa gång. Jag går på känsla och sen vad jag har i skafferiet såklart!
Jag hoppas verkligen du kommer tycka om våfflorna lika mycket som jag. Annat, om du har något önskemål eller tips på vad du vill se på bloggen till hösten, hör gärna av dig. Jag älskar att få tips och idéer från er! Ha det bra! <3
-Helga María
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor
Portioner: 2-4
Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor som är både perfekta som frukost för hela familjen eller som fika till kaffet. Toppa med allt ni tycker är gott, sylt och grädde, yoghurt, frukt, nötsmör, glass eller choklad. MUMS.
Ingredienser
- 100 g bovete (sirka 2 dl)
- 100 gr mulið havremjöl (sirka 2,5 dl)
- 1 msk krossade linfrö eller chiafrö
- 2 tsk kanel
- En knypa havssalt
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 3 dl vegansk mjölk (ni kan behöva tillsätta lite mer om ni tycker smeten är för tjock, men den här smeten är tjockare än vanlig våffelsmet dock)
- 2,5 dl vegansk yoghurt, antigen naturell eller med vaniljsmak
- 50 g mjölkfritt margarin. Jag rekommenderar Naturli vegan block. Den är det absolut bästa margarinet tycker jag
- 2 msk lönnsirap
Gör så här
- Börja med att sätta havregryn i matberedare och mixa till ett mjöl.
- Krossa även linfrön om ni bara har hela hemma. Jag brukar göra det i min kaffekvarn men det går jättebra att använda matberedaren.
- Sätt torra ingredienserna i en bunke och rör om.
- Smält margarinet och låt det svalna lite innan ni tillsätter det i bunken. Jag lät lite vara kvar i botten på kastrullen för att använda för att smörja våffeljärnet. Tillsätt tillsammans med resten av ingredienserna. Rör om och tillsätt mer mjölk om ni tycker det behövs.
- Värm våffeljärnet och låt smeten stå medans ni gör det.
- Smörja järnet och grädda varje våffla i några minuter eller tills den blir får en fin gyllenbrun färg. Jag får 4-5 våfflor ur receptet.
- Servera med det ni tycker är gott.