Fantastisk vegansk Poke bowl med tofu, grönsaker och srirachamajo

fardig-poke-bowl

Idag delar jag med er recept på fantastiskt god vegansk poke bowl med sushiris, marinerad tofu, srirachamajo och massor med gröna godsaker. Poke bowl är en rätt som är hyfsat enkelt att göra men smakar som på en restaurang. Vill du imponera på nära och kära? Då rekommenderar jag att du lagar den här poke bowlen.

gronsaker-for-pokebowl.

Poke bowl har länge varit en stor favorit att beställa när jag äter ute, men efter att jag testade göra min egen föredrar jag att laga den hemma. På det sättet får jag göra den precis som jag vill och använda toppings jag är sugen på just den dagen. Det är jättekul att laga poke bowl för middagsbjudningen. Då kan man skära ner massor med olika grönsaker och annat och låta gästerna sätta ihop sin egen poke bowl.

Både sushiriset och tofun tycker jag är nyckel ingredienser i den här goda poke bowlen. Jag var länge rädd för att laga sushiris hemma. Jag hade fått för mig att det skulle vara för mycket strul. Jag kan berätta att det är absolut inte lika svårt som jag trodde. Det går såklart att göra sushi med andra typer av ris eller quinoa, hirs och bulgur. Dock tycker jag inte det ger samma känsla.

tofu-ugnsbakad

Tofun är huvud proteinkällan i rätten. Den ger även sältan och umamismaken. Tofun går att byta ut mot tempeh eller sojakött. Jag marinerade tofun i soja, sesamolja, lönnsirap och sriracha. Sen lag jag till sesamfrön och bakade tofun i ugnen tills den blev lite krispig på utsidan.

pokebowl-i-en-skal.jpg

Jag toppade riset med tofu och massor med olika färska och goda grönsaker. Det går ju absolut att göra bowlen efter sin egen smak. Jag valde färsk mango, gurka, avocado, picklad rödlök och koriander. Till slut rörde jag ihop majonnäs och sriracha och toppade med. Jag skojar inte när jag säger att det smakade som på en restaurang.

Behöver du inspo på en god efterrätt till den här poke bowlen? Då tycker jag du ska laga den här smarriga cheesecaken i glas med jordgubbskombott.

narbild-pa-en-pokebowl

Som jag sa går det absolut att göra den här skålen som man själv vill. Jag gör den egentligen aldrig exakt likadan. Här är några idéer på andra goda grönsaker och toppings:

Radisor
Edamamebönor
Rivna morötter
Riven vitkål eller rödkål
Noriblad eller annan typ av sjögräs
Wakame sallad
Vorlök

Tack så mycket för att du läste och jag hoppas du tycker om receptet!

Helga María <3

Fantastisk vegansk poke bowl med tofu, grönsaker och srirachamajo

Fantastisk vegansk poke bowl med tofu, grönsaker och srirachamajo
Portioner: 4
Kreatör: Helga María
fantastiskt god vegansk poke bowl med sushiris, marinerad tofu, srirachamajo och massor med gröna godsaker. Poke bowl är en rätt som är hyfsat enkelt att göra men smakar som på en restaurang. Vill du imponera på nära och kära? Då rekommenderar jag att du lagar den här poke bowlen.

Ingredienser

Sushiris:
  • 500 g sushiris (jag använde den från Blue Dragon)
  • 800 ml vatten
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
Marinerad ugnsbakad tofu:
  • 1 block tofu (ca 400 g)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 "tumme" ingefära
  • 3 msk soja
  • 3 msk risvinäger
  • 2 msk sesamolja
  • 2 tsk sirap eller honung
  • 1/2-1 msk sriracha
  • 1 msk sesamfrön
Picklad rödlök
  • 2 mediumstora rödlökar eller 3 små
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl vinäger
  • 1 tsk salt
  • pepparkorn (går att utesluta)
Poke bowls för 4:
  • Kokad sushiris
  • Ungsbakad tofu
  • Grönsaker enligt smak (jag använde gurka, mango, avokado, picklad rödlök, koriander och lime)
  • Sesamfrön
  • Srirachamajo (sriracha och majonnäs blandat ihop)

Gör så här

Sushiris:
  1. Skölj riset noga under vatten.
  2. Sätt dom i en skål tillsammans med kallt vatten och låt stå i 20 minuter.
  3. Häll av vattnet, skölj riset igen och häll i en kastrull tillsammans med ny vatten.
  4. Lägg lock över kastrullen och låt riset låt riset koka upp. Dra ner värmen och låt riset puttra i 10 minuter med locket på.
  5. Ta kastrullen av spisen och låt stå med riset i och locket på i 10 minuter.
  6. Rör ihop risvinäger, socker och salt.
  7. Häll över hela riset och mixa genom att välta runt riset försiktigt med en träslev. Passa på att mosa inte riset.
Ugnsbakad tofu:
  1. Låt vätskan rinna bort från tofun, rulla in i en kökshandduk och lägg en tung panna eller bok på för att pressa ut lite vätska till.
  2. Mixa ihop soja, risvinäger, sriracha, sesamolja och sirap/honung i en stor skål.
  3. Riv ner ingefära och vitlök i skålen och tillsätt sesamfrön.
  4. Skär ner tofun i bitar och mixa ihop med marinaden. Låt stå i minst 30-60 minuter.
  5. Värm ugnen i 200°c
  6. Häll tofun på en ugnsplåt och baka i 20-30 minuter eller tills den har fått färg och blivit lite krispig på utsidan.
Picklad rödlök:
  1. Sker löken i tunna skivor. Jag använde mandolin.
  2. Mixa socker, vatten, salt och ättika i en kastrull och värm upp tills sockret löses upp.
  3. Sätt löken i en ren glasburk och häll vätskan över.
  4. Låt stå i en timme.
  5. Ställ i kylen och använd i upp till 2 veckor.
Poke bowls för fyra:
  1. Koka riset.
  2. Baka tofun.
  3. Gör picklade rödlöken om ni vill.
  4. Mixa sriracha med majonnäs.
  5. Sätt ihop och toppa med vad ni vill.
  6. NJUT!
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet
Föregående
Föregående

På sistone

Nästa
Nästa

Smarrig vegansk gulaschsoppa